BHT un BHA

BHT un BHA (Butylhydroxytoluol  C11H16O2 un Butylhydroxyanisol C15H24O)

BHT ir organisks savienojums, kas ķīmiski atvasināts no fenola. Tas tiek izmantots kā E vitamīna analogs pārtikas rūpniecībā, farmācijā un kosmētikā tā antioksidatīvo īpašību dēļ, – piesaistot reakcijās skābekli, eļļas un tauki tiek pasargāto no bojāšanās. Eiropas Savienībā tas tiek norādīts kā pārtikas piedeva
E 321. Dažos produktos BHT tiek izmantots kā primārā sastāvdaļa, kamēr citviet kā viens no ķīmiskās formulas komponentiem, piemēram, – butilēts hidroksitulols ( BHA) .

BHA var tikt pievienots sviesta, gaļas, graudaugu, košļājamās gumijas, uzkodu, kartupeļu čipsu un alus ražošanā. Tas bieži atrodams uz dzīvnieku barības, kosmētikas, gumijas izstrādājumu un naftas produktu etiķetēm. Tas tiek izmantots, lai saglabātu smaržu, krāsu un aromātu, bieži tiek pievienots arī graudaugu pārslu, kas satur taukus un eļļas, ražošanā.

Par BHT kancoregenitāti ir atrodami pretrunīgi pētījumu rezultāti. Tiek apgalvots, ka BHT var izraisīt vēzi, astmu un uzvedības problēmas bērniem. Virkne pārtikas ražotāju ir aizstājuši BHT ar BHA kā mazāk kaitīgu. Ir arī pētījumi, kuros norādīts uz iespējamām BHA un BHT pretvīrusu un pretmikrobu īpašībām, pētot to iespējamu izmantošanu herpes simplex un AIDS ārstēšanā.

Avoti:
http://en.wikipedia.org/wiki/Butylated_hydroxyanisole
http://chemistry.about.com/od/foodcookingchemistry/a/bha-bht-preservatives.htm

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus