Parabēni

Parabēni tiek plaši izmantoti kosmētikas un farmācijas industrijā, jo tiem piemīt baktericīdas un fungicīdas īpašības, t.i., tie ir konservanti, kas pagarina produktu derīguma termiņu. Parabēni atrodami šampūnos, skūšanās putās, lubrikantos, zobu pastās, sejas un ķermeņa krēmos.

Parabēni ir naftas pārstrādes produkti. To nevēlamā iedarbība – tie ir alergēni, mutagēni, imitējot sieviešu dzimumhormonu darbību, bojā endokrīno sistēmu. Kosmētikā lietoto parabēnu atlikumi atrasti krūts vēža audos, kas parāda, ka parabēni spēj nokļūt visdziļākajos šūnu slāņos. Tie var tikt nodoti jaundzimušajiem ar mātes pienu, kā rezultātā var traumēt to imunitāti. Vīriešiem parabēni var samazināt spermatozoīdu skaitu un to aktivitāti, tādējādi samazinot auglību. (Avots – Fairley, Josephine, (2001). Organic Beauty, DK Publishing, London.) Uz etiķetēm parabēni ir atrodami ar nosaukumiem – Methylparaben (metilparabēns), Propylparaben (propilparabēns), Ethylparaben (etilparabēns) un Isobutylparaben (izobutilparabēns).

Lai arī SCCP (European Scientific Committee on Consumer Products) noteikusi, ka parabēnu koncentrācija kosmētikas produktos drīkst būt līdz pat 0,4%, tajā pat laikā tā atzinusi, ka nepieciešami turpmāki nopietni pētījumi šajā jomā.

Ļoti izsmeļošu rakstu par šo tēmu atradīsiet šeit:
http://www.madaracosmetics.lv/lv/eksperts/raksti/article:parabeni—pretruniga-sastavdala-kosmetika/

 

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.