PEG

PEG (Polyethylene Glycol) uz etiķetēm var tikt norādīts arī ar nosaukumiem Carbowax, GoLYTELY, GlycoLax, Fortrans, TriLyte, Colyte, Halflytely, Macrogol, MiraLAX vai MoviPrep . Polietilēnglikolu medicīnā izmanto kolonoskopijā hronisku aizcietējumu ārstēšanā, piesaistot PEG proteīniem medikamentos, tas paildzina zāļu iedarbību, samazina to toksiskumu. PEG izmanto kā palīgvielu, gatavojot zāļu mīkstās kapsulas, kā bāzi ziedēm, saistvielu tabletēm, lubrikantu acu pilienos u.c. Polietilēnglikolu ES savienībā atļauts izmantot kā pretputošanas piedevu pārtikā un tā numurs ir  E1521.
Avots –https://en.wikipedia.org/wiki/Polyethylene_glycol

Atzinumā par polietilēnglikolu un to atvasinājumu drošu izmantošanu kosmētikas produktos ES teikts: „PEG ar molekulāro masu no 200 līdz pat 10 000, to ēterus (laureths, ceteths, ceteareths, steareths, and oleths) un taukskābju esterus (laurates, dilaurates, stearates, distearates) var droši izmantot kosmētikā. Par PEG sorbitola taukskābju esteriem, PEG sorbitola bišu vasku un PEG sojas steroliem nav pietiekošu pētījumu, taču, izvērtējot visu pieejamo informāciju par PEG savienojumiem, var uzskatīt, ka to izmantošana ir droša cilvēku veselībai…  Visus PEG un to atvasinājumus nedrīkst pielietot uz bojātas, slimas ādas.”
Avots – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X05002696

Ja tas ir tā, tad kādēļ dabiskās kosmētikas piekritēju interneta vietnēs šīs vielas bieži nosauc kā nevēlamas kosmētiskajos līdzekļos un par tām var atrast šādus un līdzīgus apgalvojumus:PEG novājina imūnsistēmu, izjauc ādas dabīgo mitruma līmeni, paātrina novecošanās procesus, palielina leikēmijas un smadzeņu vēža risku, sievietēm – krūts vēža risku”?

Paviršības un nezināšanas pēc dažviet atrodami paziņojumi, ka PEG tiek izmantoti antifrīzu šķidrumos. Taču tas tā nav. Antifrīzos izmanto etilēnglikolu, ne polietilēnglikolu. Arī plīšu un krāšņu tīrīšanas līdzekļos atrodamais PEG nav gluži tas pats, ko izmanto kosmētikā, jo tam ir pavisam cita molekulārā masa un struktūra.

Kas īsti ir PEG?

PEG ir saīsinājums no polietilēnglikola nosaukuma, taču tas netiek izmantots kā ķīmiskās vienība pati par sevi, bet gan dažādos savienojumos; kombinācijā ar glikolu tas pārvēršas par biezu un lipīgu šķidrumu. Kosmētikā PEG darbojas trīs veidos – mīkstinātājs un lubrikants, emulgators, kurš palīdz savienot eļļas ar ūdeni un veidot produkta viendabīgu konsistenci un transportētājs, kurš palīdz nogādāt citas aktīvās produkta sastāvdaļas dziļākajos ādas slāņos.

Kā varbūt esat ievērojuši, lasot produktu etiķetes, gandrīz vienmēr aiz PEG seko skaitlis, piemēram PEG 100, kurš norāda šīs sastāvdaļas aptuveno molekulāro masu. Kosmētikā parasti izmanto PEG ar īpaši zemu molekulāro masu, tādējādi nodrošinot sastāvdaļu vieglāku iekļūšanu, iesūkšanos ādā.

Bieži PEG ir savienots ar kādu citu molekulu. Piemēram, ja uz etiķetes norādīts PEG 100 stearate, tad tas nozīmē, šis polietilēnglikola polimērs ar molekulāro masu 100 konkrētajā produktā atrodas savienojumā ar stearīnskābi.

Un, lūk, – tas, kas izraisa PEG bīstamību, ir tieši šie dažādie savienojumi. Saskaņā ar šo ziņojumu (International Journal of Toxicology by the Cosmetic Ingredient Review (CIR) committee) starp piemaisījumiem, kuri atrasti dažādās PEG sastāvdaļās, atrastas tādas vielas kā etilēna oksīds; 1,4-dioksāns; policikliskie aromātiskie savienojumi un pat tādi smagie metāli kā svins, dzelzs, kobalts, niķelis, kadmijs un arsēns. Kā zināms, virkne šo vielu ir kancerogēnas, t.i., vēzi izraisošas.

Kosmētikas produktos biežāk atrodamie savienojumi: Etilēna oksīds (atrodams PEG-4, PEG-7 PEG-4 dilaurate un PEG 100) ir ļoti toksisks pat ar mazās devās (1. Pasaules kara laikā to izmantoja kā nervu gāzi), 1,4-dioksāns (atrodams PEG-6, PEG-8, PEG-32, PEG-75, PEG-150, PEG – 14M un PEG – 20M), kas ir kancerogēna viela, kura zināmā kombinācijā ar atmosfēras skābekli var radīt sprādzienbīstamus peroksīdus — tas laikam gan nav tieši tas, ko vēlaties sajust uz jūsu sejas.

Atbildīgi ražotāji cenšas savus produktus atbrīvot no šiem piemaisījumiem, tādēļ ir vērts pārliecināties, ka jūsu nagu laku ražo cienījams un atbildīgs zīmols. Un galvenais secinājums – no PEG lietošanas noteikti jāizvairās tiem, kuru āda nav pilnīgi vesela, – ir iekaisusi, cietusi no saules vai kā citādi traumēta, jo ar PEG palīdzību tās dziļākajos slāņos var tapt transportētas vielas, (arī nejauši uz tās nokļuvuši slimību izraisītāji), kuru uzsūkšanās organismā nav vēlama.

Facebooktwittergoogle_plusFacebooktwittergoogle_plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.